5 Rencah 5 Rasa Tema Makanan Pesakit Kanser

Sajian yang sedang dibuat ialah Grilled Salmon beserta Kicap Manis dan Nasi Perang
Episod kali ini menarik minat saya untuk menonton rancangan 5 rencah 5 Rasa,  tapi saya hanya sempat menonton  semasa menu jus campur  je.  Nak tengok kat tonton bandwith tak berapa nak laju pulak.  Chef Sher masak bersama tetamu undangan seorang cancer surviver.  Ada menu nasi goreng ikan bilis, vagetable wholemeal wrap, jus campur dan satu jenis dessert.

Kepada yang belum menonton episod ini boleh ke laman web tonton dan pilih episod 22.  Saya kongsikan resepi Jus Campur dan macam mana nak sediakannya.

Jus Campur

Bahan-bahan

2 biji orange
2 biji apple hijau
1 batang lobak merah
1 batang saderi muda
2 ulas bawang merah
sedikit limau kasturi untuk hiasan
air masak

cara-caranya

1. Potong semua buah dan sayur serta bawang menjadi potongan kecil supaya mudah di blend kemudian.

2. Blend semua sekali guna blender kerana memerlukan serat dan tambah air.

3. Hias jus dengan limau kasturi dan perahkan sedikit ke dalam jus campur tersebut.