Makanan Untuk Lepas Bedah

makanan sihat lepas pembedahan
Lepas bedah penting untuk meningkatkan immunty untuk mencegah tumbuh semula penyakit yang dihidapi. Ambil langkah untuk kurangkan stress,  banyak berzikir , baca quran 4-5 muka setiap hari.  Kurangkan pendedahan kepada toksin – jauhkan menghidu asap-asap beracun, semburan insecticide dan pewangi dirumah dan dalam kereta. Gunakan bahan-bahan organik untuk syampu, sabun, minyak rambut dan deodorent.
 Sangat penting makanan berzat dan berkhasiat, Jauhkan semua makanan dan minuman yang mengandungi pengawet, perisa dan pemanis, saperti fast foods, junk foods, burger, hot dog, nuggets, french fries dan lain-lain. Juga jahukan makanan dan minuman yang mengandungi gula dan tepung - donut, kuih2, ais krim , chocolat dan lain-lain. Jauhkan minuman soft drink , jus dan kordial dalam botol atau kotak.
Makan 70% bahan-bahan mentah dan segar , iaitu buah-buahan dan sayur-sayuran. Makan lebih buah-buahan tempatan saperti papaya, nenas, jambu batu, tembikai , dragon fruit dan lain-lain.  Saya galakkan makan ulam-ulaman , sayur-sayur  bayam, bendi, terong, kangkong, cekor manis, daun turi dan keledek merah.

Amalkan minum jus buatan sendiri tanpa gula. Dua biji apel hijau, 2 carrot, 2 batang celery dan 1/4 buah papaya. Buat jus asli campur sikit air jadikan satu jug , masuk peti ais semalaman.

Esok untuk sarapan pagi kacau dan minum satu gelas jus , lepas itu minum satu sudu besar extra virgin olive oil atau minyak habatussauda.  Makan 2 biji telor saparuh masak dan oats atau cereal lain. Jauhkan roti putih atau nasi putih. Makan roti whole meal dan brown rice.

Makanan selingan (tea dan coffee break) - jauhkan makanan bergula dan karbohaidrat. Makan buah-buah atau segenggan campuran kacang2 almond, gajus, kismis dan peanuts. Minum air mineral atau teh hijau. Jauhkan teh tarik atau nescafe susu.

Makan tengah hari - Cuba makan rojak, pecal, salad atau sup sayur. Makan seketul ayam atau sepotong ikan. Minum air mineral, air kelapa muda. Tengah hari tidak makan nasi atau lain-lain jenis karbohaidrat
.Makan malam - Minum satu gelas jus diikuti satu sudu besar apple vineger.  Masak sup sayur kobis, karot, broccoli dan cendawan.  Atau buat rojak/pecal dari sayur kangkong, taugeh, sengkuang, tempeh dan tauhu. Masak lauk ikan atau ayam  dengan menggunakan lebih halia, kunyit bawang putih dan merah serta serai.  Gantikan nasi putih kepada brown rice.

 Supplemen yang perlu untuk mencepatkan pemulihan luka dan pemulihan penyakit yanng anda alami ialah multivitamins, vit C 1gm, vit E 400 IU.
Sumber Asal Dr Hamid Ali

Dua Hadiah Untuk Sambutan Hari Malaysia

nicol david juara cimb cup 2013

Tahniah kepada dua wira ni kera bertungkus lumus menjuarai kejohanan masing-masing yang disertai.  Tahniah sekali lagi kepada Dato Nicol dan Team Harimau Muda serta tidak lupa juga penyokong yang menghadiri di Stadium dan Court Squash di Curve.  Paling bermakna esok adalah Sambutan  Hari Malaysia.  Tentunya kita bangga anak Malaysia mengharumkan nama Malaysia terutama dalam bidang sukan.  Tahniah semua.

SELAMAT HARI MALAYSIA

terimakasih dialograkyat.blogspot

Temujanji Doktor Onkologi dan Kena Tahan Wad

admitted di PPUM
Pada 22 Ogos saya pergi ke temujanji dengan bantuan Private Ambulance, Dr memaklumkan saya terpaksa di tahan wad kerana kadar kalsium meninggkat dari 2.7 ke 3.1 dalam tempoh sebulan.  Beberapa ujian perlu dilakukan terhadap tulang untuk mengurangkan kesakitan tulang belakang saya.

Selama empat hari saya terpaksa buat dua kali x-ray, restaging ct scan, ujian darah  dan penilaian  kadar mofin diberikan yang sesuai untuk saya.  Team Dr yang merawat sakit kanser saya membuat keputusan supaya saya diberi rawatan radioterapi sebanyak 1 cycle - 5 hari sahaja di kawasan tulang yang terlibat.  Itu sebabnya saya admitted selama 12 hari.  Sambut Hari Merdeka pun kat Hospital.  Tapi tak ada la pulak mana-mana NGO atau Kementerian datang melawat kat wad onkologi tu. 

Bila lama sangat kat wad dapatla observed Jururawat handing over kerja diaorang, macam-macam kerenah.  Keluarga pesakit lain pun peramah banyak membantu terutama bila kakak tak tunggu di wad sebab kerja.  Sekarang ni tengah bladder training kat rumah kalau tak tiub kencing tu terpaksa pakai lagi.  Kes sakit saya telah dirujuk ke Paliative Care Assunta.  Jururawatnya pun dah datang melawat baru-baru ini.

Discaj hari tu dibekalkan dengan ubat tahan sakit morfin, tahan sakit saraf, Dexa, ubat lawas berak, ubat gastrik pun ada.

p/s - rawatan homeopati stop dulu, kalau panjang umur sambung balik nanti.